Koulujen tilanne on ollut viime vuosina paljon esillä julkisessa keskustelussa. Oppimistulokset ovat laskeneet huolestuttavasti ja koulut ovat muuttuneet rauhattomampaan suuntaan. Koulutus ja sivistys ovat yhteiskunnan kannalta erittäin tärkeitä asioita. Koulutus ja sivistys ovat itsessään arvokkaita, mutta myös työelämän kannalta välttämättömiä. Varhaiskasvatus ja peruskoulu luovat pohjan toisen asteen opinnoille sekä korkeakouluopinnoille, ja tämän pohjan pitää olla hyvällä tasolla. Siksi koulutuksen laatua ja asemaa on vahvistettava.
Laadukas opetus
Hyvän koulun perusta on toimivat ryhmäkoot. Niillä varmistetaan, että opettajalla on riittävästi aikaa jokaisen oppilaan kohtaamiseen. Tarvittaessa oppimista ja koulunkäyntiä tulee olla mahdollista tukea myös erilaisilla opetusjärjestelyillä. Esimerkiksi erityisryhmät tukevat hyvin tasapainoista koulumaailmaa. Ne mahdollistavat niitä tarvitseville oppilaille sopivan opetusjärjestelyn ja samalla myös helpottavat arkea tavallisissa luokissa. Kouluissa tulee huolehtia opetuksessa asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta ja jokaisella peruskoulun päättävällä tulee olla sen vaatimat tiedot ja taidot.
Opetuksen onnistumisen kannalta tärkeässä roolissa on myös kouluympäristö. Niiden pitää olla oppimista tukevia. Esimerkiksi avoimet oppimisympäristöt on koettu haastaviksi ja sen vuoksi on suosittava enemmän perinteisiä luokkahuoneita pulpetteineen. Kouluissa on myös huolehdittava ihmisläheisestä toiminnasta. Oulussa on monia oppilasmäärältään huomattavan suuria yksiköitä. Erilaisilla keinoilla on pyrittävä varmistamaan opiskeluympäristön sopivuus kaikille oppilaille koulun koosta huolimatta.
Rauhalliset koulut
Koulujen tulee olla rauhallisia ja turvallisia oppimisympäristöjä. Koulun henkilökunnalla tulee olla tarvittavat keinot häiriökäyttäytymisen suitsimiseen ja ennaltaehkäisyyn. Jokaiselle oppilaalle on taattava turvallinen koulu. Koulun lisäksi tärkeässä roolissa ovat myös oppilaiden vanhemmat. Vastuu lapsen kasvatuksesta on ensisijaisesti kodilla, ja koulun tehtävänä on tukea tätä kasvatustyötä. Yhteistyö kodin ja koulun välillä on keskeistä erityisesti silloin, kun oppilaan koulunkäynnissä ilmenee haasteita.
Koulujen yhteistyötä yhteiskunnan muiden toimijoiden, kuten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä poliisin kanssa on lisättävä. Viime vuosina puhuttanut nuorten lisääntynyt häiritsevä älypuhelimien käyttö vaatii myös toimenpiteitä, ja on pohdittava jopa puhelimien täyskieltoa kouluissa. Laajemmassa skaalassa on mietittävä erilaisia rajoituksia ja kieltoja lasten ja nuorten sosiaalisen median käyttöön, kuten vaikkapa Australiassa.
Laadukas opetus ja turvallinen oppimisympäristö ovat avainasemassa oppilaiden hyvinvoinnin ja tulevaisuuden kannalta ja kaikille oppilaille on taattava tasavertaiset mahdollisuudet oppia asuinalueesta riippumatta. Siksi on tärkeää tehdä rohkeita päätöksiä koulujen kehittämiseksi.